nXm – €%#& Janteloven

Det er nu knap en uge siden at Nordisk Extrem Marathon er overstået – og sikken en fed tur!

Image

nXm har siden jeg vidste at jeg skulle afsted med Henrik, været prioriteret som årets hovedmål. Alt min træning var så vidt muligt fokuseret mod løbet.
At jeg i starten af det nye år løb ind i en skade, og var mindre løbende i to måneders tid, er selvfølgelig brandærgerligt.
Men da jeg stod på startstregen, og starten lød, var jeg i min bedst mulige form vil jeg påstå!

Jeg vil lettere og elegang springe over løbsrapporten (dem der vil læse den kan læse den sidste på siden).

Med dette indlæg ønsker jeg at forklare hvordan en sikker sejr også kan have sine indvirkninger på egen præstation.

Jeg vil hurtigt advare læseren om at det let kan fremstå arrogant, men jeg kan ligeså godt være hudløs ærlig, og forklare hvordan det reelt set stod til.

Det skal ikke være en hemmelighed at Henrik og jeg var blevet spået om en sejr, og at der var lagt godt i kakkelovnen om vi overhovedet kunne blive slået.
Kort tid inde i løbet var det vidst rimelig åbenlyst at vi lå godt placeret, og ved målgang på dag 1, kunne vi godt se at der skulle gå meget galt på dag 2 for at vi skulle miste vores førsteplads.

Vi havde et forspring på over 60 minutter ned til nr.2 ved starten på dag 2.

Midt på dag 2, hvor vi igen ligger i fronten, og har en fornemmelse af at vi ligger godt foran, bliver vi ramt af en eller anden ”ynkelig løberkultur”. Kortene kan ligeså godt blive lagt ordentligt på bordet. Med Henriks skarpe navigation og vores evne til at klø på og løbe et hurtigt, stabilt tempo, selvom det ikke var lige sjovt hver gang, har klart været med til at smide op os i fronten. 
MEN så sker det, på dag 2, at vi begynder at miste ”fatningen”.

Image

Efter nogle dages refleksion over hvad der nøjagtig skete på dag 2. har jeg fundet frem til et stort ”problem” som klart er værd at arbejde med, i hvert fald fra min egen side. Eftersom vi lå i spidsen af feltet, og vi havde en sejr forude, begyndte vi langsomt at miste fatningen, og tempo samt motivation faldt drastigt – hvorfor dog blive ved med at klø på, når sejret jo er i hus? Personligt er det bare ikke godt nok, at selvom man ved der venter guld for enden af regnbuen, så skal tempoet samt gejst dale. 
Samtidig bliver det meget lettere at få mere og mere ondt af sig selv. Når det pludselig ikke gør noget at tempoet daler en smule, der holdes lange tisse- og drikkepauser, så ved man at den er ved at gå gal! 

Vi ender med at bruge over en time mere på dag 2. end hvad vi havde forventet – en time, vi let kunne have sparet væk, hvis vi havde været bedre til ikke at få ondt af os selv, samt sløse.
Resultatet vi leverede kan let ses som prængende med udefrakommende øjne, og jo, det er da også flot. Men min egen selvtilfredsstillende er langt fra høj – nej, tværtimod, så er jeg ikke stolt over min/vores præstation (eller mangel på samme) sidst på dag 2. 

Det lyder måske kækt, at fortælle hvordan jeg ikke kan være tilfreds med en 1.plads, og jo, jeg er MEGET tilfreds. Men min personlige præstation som jeg leverede sidst på dag to, kan jeg ikke være tilfredsmed.

Man kan godt løbe et godt løb, få en god placering, men så komme hjem og være skuffet over sin egen præstation, når man ved at der godt kunne have være smidt mere benzin på bålet. 

Dog vil jeg mene at det bestem er et ”problem” der er konstruktivt, og vil kunne hjælpe mig fremadrettet. Selvom alt går til at ende godt, jamen, så kan det altid leveres bedre.

Een ting er at levere et flot resultat udadtil, men det flotteste og mest tilfredsstillende resultat ER og BLIVER dét du selv har det bedst med, og din egen personlige præstation.

Formålet med dette indlæg, var at give sejrens sødme en anden vinkel, og måske fortælle en lidt mere uventet historie fra et løb. Hvordan kan sen sejr dog pludselig være negativt og være et problem?! Sejren er jeg ovenud lykkelig over, jeg havde glædet mig umenneskelig meget til løbet. Men jeg ønskede at bringe en skæv vinkel frem på hvordan ens egen selvtilfredshed ofte glemmes, til fordel for hvad andre lader sig blive begejstret over ved ens præstation.

Nu vil jeg nyde sejresrusen, og ikke tænke på mål, målrettet træning, osv osv, men nyde at årets mål er overstået, og hvor fed en oplevelse det har været 🙂
ps. Det var måske en ide til et nyt indlæg; ikke at lade sig forhaste videre mod nye mål, men nyde at det man har trænet sig op til er overstået, og nyde hvor tilfredsstillende det er at have gennemført efter alt den forberedelse man har gjort sig!

__________________________________________________________________________________________________________________________

For de interessedere vil jeg meget gerne lige opremse hvad jeg havde i min oppakning i løbet af dag 1:
Rygsæk Inov8 Race Elite 24
2x 550ml drikkedunke i siden
Sovepose Yeti Passion one ca.250gr
Liggeunderlag fra nakke til knæ 5 mm tykt.
2x Frysetørret mad á 200gr pr.stk.
1x Spork
1x survivalblanket
12x 60ml gels til dag 1 + 2
1x pose 30gr vingummibamser
1x lille lygte
1x vindjakke
1x overtrækbsuker
1x lange uldunderbukser
1x lange uldundertrøje
1x Buff
2x fryseposer
1x vandtæt pose

Samlede vægt: 4.0 Kg incl. væske i vanddunkene.

__________________________________________________________________________________________________________________________

For de interesserede, lovede jeg at skrive en løbsrapport: Ligesom alle andre løb gav jeg/vi den alt hvad den kunne trække (sådan cirka), som jeg gør til alle andre konkurrencer, og så var resultatet der efter. slut.

God Weekend
//Jacques

Reklamer

2 responses to “nXm – €%#& Janteloven

  1. meget interessant. Og selvom jeg er på et helt andet niveau kender jeg godt fornemmelsen. Og det er vel også det der er fedt ved trailløb 🙂 At fokusere på sin egen præstation og hvad man kan gøre bedre. Jeg synes det er sjovere at læse en nøgtern vurdering af egen præstation end blot at fokusere på slutstillingen. Så for mig yderst interessant indlæg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s